Olen OMT-erikoistumisopinnot käynyt fysioterapeutti Vantaalta ja pidän vastaanottoa Mehiläisen toimipisteissä Leppävaarassa, Myyrmäessä ja Tikkurilassa. Työni ohella suoritan fysioterapian maisteriopintoja Jyväskylän yliopistossa, jossa pro graduni aihe tulee käsittelemään akillesjänteen repeämiä. Fysioterapeutiksi valmistuin vuonna 2009 ja OMT-fysioterapeutiksi 2014.
Asun Vantaalla perheeni kanssa, johon kuuluu vaimoni lisäksi tytär ja poika. Harrastuksiini kuuluu koripallon pelaaminen, jossa pelasin joitakin pelejä myös Korisliiga-tasolla. Nykyisin minuun voi törmätä aladivaripeleissä. Lisäksi seuraan yliopistokoripalloa, jossa olen intohiminen North Carolina Tar Heelsin kannattaja.
Fysioterapiavastaanottoa pidän Mehiläisessä ympäri pääkaupunkiseutua. Tällä hetkellä toimipisteitä, joissa olen paikalla ovat Lepäävaaran Mehiläinen Espoossa sekä Tikkurilan ja Myyrmäen toimipisteet Vantaalla.
Minä fysioterapeuttina?
Vaikka omaan muutaman selkeän erikoisosaamisalueen, nautin työssäni monipuolisesti erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoidosta. Pidän erityisen tärkeänä perusteellista yhteistyötä potilaan kanssa, jotta pääsemme yhdessä parhaaseen lopputulokseen. Pyrin perehtymään jokaiseen vaivaan kuunnellen ja selvittämään tilannetta myös pintaa syvemmältä. Ihmiset osaavat kertoa yllättävän paljon vaivoistaan, kun heiltä vain kysyy ja antaa tilan kertoa! Vastaanotolleni hakeutuu kaikenikäisiä henkilöitä niin erilaisten jumien ja kolotusten kuin rasitusperäisten tai itsellään alkaneiden kipujen sekä myös tapaturmien tai leikkausten jälkeiseen kuntoutukseen.
Urheilun kanssa olen ollut fysioterapeuttina tekemisissä monella tasolla urheilijoiden kuntouttamisesta vastaanotolla aina kenttätasolle saakka. Olen mm. toiminut naisten jääkiekkomaajoukkueen ja poikien korismaajoukkueiden fysioterapeuttina. Lisäksi toimin usean vuoden ajan koripalloilijoiden ns. fyysiikkavalmentajana Mäkelänrinteen urheilulukiossa, josta olen aikanaan itsekin valmistunut ylioppilaaksi.
Erikoisosaaminen
Oma vahvin ammatillinen erikoisosaamiseni sijoittuu jännekipujen ja -vammojen maailmaan. Jännevaivat voivat olla mitä vain pienistä kolotuksista urheilun estäviin kipuihin ja aina repeämiinkin saakka. Näistä lisää vähän alempana. Pyrin jatkuvasti oppimaan näistä lisää, jotta pystyn paremmin hoitamaan ihmisiä, jotka näitä harmeja elämässään kohtaavat. Tätä tietoa välitän myös muille ammattilaisille sosiaalisen median ja koulutusten avulla.
Jännevaivat eivät suinkaan ole ainoa alue, jota hoidan. Vastaanotollani tapaan käytännössä päivittäin erilaisia polvi- ja olkapäävaivoja aina nivelrikosta toiminnallisiin kipuihin sekä rasitus-, lihas- ja nivelsidevammoihin. Toki hallitsen selän ja niskan ongelmien hoidon ja näiden vaivojen kuntoutus on myös erittäin tuttua, sillä esimerkiksi OMT-erikoistumiskoulutus keskittyi paljon näihin vaivoihin. Näiden ohella olen ehtinyt perehtymään erilaisten hermo-oireiden (puutuminen, pistely, lihasheikkous), niskaperäisen päänsäryn ja huimauksen hoitoon.
Jännekivut
Jännekivuista tunnetuimpia ovat mm. akillesjännekipu, hyppääjän polvi ja tenniskyynärpää, joskin tenniskyynärpäätä harvemmin heti yhdistetään jänteisiin. Lisäksi hyvinkin yleinen ja hiukka heikommin tunnistettu jännekipu on pakaran jännekipu, joka tuntuu lonkan syrjällä. Muita jännekipuja ovat esimerkiksi takareiden kiinnityksen kipu pakaran alapuolella ja vaikkapa plantaarifaskiitti. Olkapään kipujen taustalla voi myös olla jännekipu, mutta sen osalta tiedeyhteisö ei ole ehkäpä ihan vielä valmis päättämään, millä kriteerein olkapääkipu olisi jännekipua. Hoitaa niitä kuitenkin osataan, kuten kaikkia muitakin jännekipuja.
Jännekipujen hoidossa tulee huomioida montakin seikkaa. Ensinnäkin, koska jokainen ihminen on yksilö, niin myös jokainen jänne on yksilö ja osa yksilöllistä tilannetta. Joitain yleisiä suuntaviivoja kuntoutukselle voidaan kuitenkin antaa ja tietyt perusperiaatteet hyvästä hoidosta muodostavat myös oman toimintani keskiön. Jännekipuiset ovat monesti huolissaan kivusta ja epävarmoja siitä, miten jänteitä tulisi hoitaa. Yleensä kuormituksen säätäminen sopivaksi ja tarkasti suunnitellut harjoitukset sopivassa määrin muodostavat tiiviin osan jokaisen jännevaivan kuntoutusta.
Missä muualla minuun voi törmätä?
Jännettävä-podcast
Jännettävä -podcast lähti alun perin ajatuksesta jänteisiin liittyvää tietoa lähinnä OmaKuntoutusta varten, mutta idea lopulta laajeni kattamaan käytännössä kaikkea fysioterapiaan ja kuntoutukseen liittyvää. Podcastin tekeminen on ollut minulle erittäin mukavaa ja siinä on oppinut paljon uutta jaksojen vierailta.
Mind the Movement -blogi
Blogissa on mukana kaksi muuta kollegaa ja se on näyttöön perustuva blogi kuntoutusalasta. Sisältö on suunnattu ammattilaisille, mutta viimeisimpänä sivuille on luotu ”Tietoa potilaille” -osio. Tosin viimeaikoina blogi on elänyt selvää hiljaiseloa, mutta ehkä se vielä herää taas jokin päivä!