Repeääkö kipeä akillesjänne helpommin?

Jos halutaan lyhyt vastaus otsikon kysymykseen niin tokihan se voi revetä, mutta tuskin repeää. Mutta onko akillesjänteen kipeytyminen “repeämän esiaste”? Ei se sitä ole sitäkään.

Mielenkiintoista kyllä, valtaosa revenneistä akillesjänteistä on ollut täysin kivuttomia ennen repeämää – eli akillesjänteen (tai minkään muunkaan jänteen) kipeytyminen ei ole ennusmerkki jänteen repeytymiselle. Toki kipu kertoo siitä, että kaikki ei ole kunnossa ja niin sanotusti “jotain tarttis tehä”, mutta repeämää ei kannata pelätä. Vaikka jänne saattaa siltä tuntua, ei kipeä akillesjänne kuitenkaan muistuta rispaantunutta ja heikentynyttä köyttä vaan todellisuudessa siinä saattaa olla jopa enemmän jännekudosta. Lisäksi kipu aiheuttaa lihaksistossa suojareaktion, joka estää käyttämästä täyttä lihasvoimaa.

Totta vai ei? No, onneksi sentään ei! Kipeä akillesjänne ei todellisuudessa ole kuin rappeutunut ja rispaantunut köysi.

Esimerkiksi amerikkalaiseen potilasrekisteriin perustuen havaittiin, että vain noin 4% niistä potilaista, joille tuli akillesjänteen repeämä, oli aiemmin todettu akillesjänteen kipua. Toisin sanoen siis 4% heistä, jotka olivat hakeutuneet kipeän akillesjänteen takia lääkäriin ja saaneet siitä diagnoosin. Tässä lienee kuitenkin huomionarvoista se, että tuskin läheskään kaikki, jotka akillesjänteen kipua kokevat hakeutuvat lääkäriin sen vuoksi. Toisaalta taas voidaan nähdä, että käytännössä kaikki, joiden akillesjänne repeää kyllä hakeutuvat lääkäriin.

Eli todennäköisesti tuo 4% lukukin on liioitteleva? Sillä akillesjännekivun ja akillesjänteen repeämien yleisyys keskimääräisesti ovat toisistaan täysin eri luokkaa.

Akillesjänteen kivut ovat varsin yleisiä ja joidenkin arvioiden mukaan esimerkiksi juoksua harrastavilla akillesjänteen kipeytymistä tavataan noin 20 viikon seurantajaksolla jopa 4-5 prosentilla. Vuositasolla tämä tarkoittaa noin 10% luokkaa. Vastaavasti taas akillesjänteen repeämien esiintyvyys puolestaan on vain murto-osan tästä. Esimerkiksi Suomessa vuoden aikana tapahtuu vain noin 32 akillesjänteen repeämää 100 000 henkilöä kohden, mistä saadaan noin 0,032%. Todellista lukemaa tosin voi olla hyvin vaikea saada selville.

Loppukaneettina voidaankin todeta, että jos akillesjänteesi on kipeä, ei tarvitse pelätä sen repeytymistä. Akillesjänteen kipeytymistä kannattaa kuitenkin hoitaa oikeanlaisella fysioterapialla, jotta viheliäisestä vaivasta pääsee eroon!

1. Akillesjänteen kipu ei ole repeämän esiaste,
Eikä kipeä akillesjänne repeä yhtään todennäköisemmin
2. Akillesjänteen kipeytyminen on varsin yleistä ja repeytyminen taas kohtalaisen harvinaista
3. Valtaosa revenneistä akillesjänteistä on ollut kivuttomia ennen repeämää

 

Lähteitä:

  • Chen, W., Cloosterman, K. L., Bierma-Zeinstra, S. M., van Middelkoop, M., & de Vos, R. J. (2024). Epidemiology of insertional and midportion Achilles tendinopathy in runners: A prospective cohort study. Journal of sport and health science, 13(2), 256-263.
  • Leino, O., Keskinen, H., Laaksonen, I., Mäkelä, K., Löyttyniemi, E., & Ekman, E. (2022). Incidence and treatment trends of Achilles tendon ruptures in Finland: a nationwide study. Orthopaedic Journal of Sports Medicine, 10(11), 23259671221131536.
  • Malliaras, P. (2022). Physiotherapy management of Achilles tendinopathy. Journal of Physiotherapy, 68(4), 221-237.
  • Yasui, Y., Tonogai, I., Rosenbaum, A. J., Shimozono, Y., Kawano, H., & Kennedy, J. G. (2017). The risk of Achilles tendon rupture in the patients with Achilles tendinopathy: healthcare database analysis in the United States. BioMed research international, 2017(1), 7021862.